Kontakti  |  Hrvatski  |  English

Ivana Brlić - Mažuranić

Ivana Brlic Mazuranic portret Portret Ivane Brlić Mažuranić

Ivana Brlić Mažuranić je rođena 18. travnja 1874. u Ogulinu, gdje joj je otac Vladimir Mažuranić, sin pjesnika i hrvatskog bana Ivana Mažuranića, bio tada na dužnosti državnog odvjetnika. Ivanina majka, Henrietta rod. Bernath, potjecala je iz imućne Varaždinske obitelji.

Prvi pjesnički pokušaj na hrvatskom jeziku datira iz 1886. godine: Zvijezdi moje domovine (u Ogulinu). 1892. godine udaje se za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, udajom ulazi u uglednu građansku obitelj Brlić i dolazi živjeti u Slavonski Brod u obiteljsku kuću Brlićevih (www.usvijetubajki.org).

1930. godine u Hrvatskoj reviji izlazi Ivanina Autobiografija (napisana 1916.godine) i pismo sinu Ivanu o postanku Priča iz davnine:

Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji.
Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka. Čudnovatim načinom pretpostavljala je moja mašta ne navrh Kleka, već u nutrini njegovoj silne, burne i neprestane prizore, odigrane fantastičnim, većinom herojskim, sad povijesnim sad biblijskim bićima, sve u nekoj vezi, a sve s nekim maglenim rodoljubnim ciljem. Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivanje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka.
2010 © Turistička zajednica grada Ogulina
Design & Development - Studio Revolucija